top of page
Search
  • Writer's picturePeťo a Júlia

Vlakom po Švajčiarsku

Updated: Apr 18



Železnica zubačka Švajčiarsko Rochers de Naye
Ozubnicová železnica smerom na Rochers de Naye v kantóne Vaud

Švajčiarske vlaky sú dnes už známym pojmom. Väčšina ľudí si pod tým predstaví moderný, rýchly a ako švajčiarske hodinky presný dopravný protriedok, ktorý vzbudzuje obdiv a je vzorom pre verejnú dopravu iných krajín.

Keď Julka prišla do Švajčiarska prvýkrát na výlet a za hodinovú cestu s kamoškou zaplatili viac ako 60 CHF, čakali luxusný vlak s modernými technológiami. Namiesto toho nasadli do úplne obyčajného vlaku v ktorom nebola ani len wifi, ktorú by sme vtedy vzhľadom na vysoké ceny dát vo Švajčiarsku ocenili a v tom čase už bola v našich vlakoch pomerne bežná. Výnimočnosť švajčiarskych vlakov teda úplne nepochopili.

Dnes už máme za sebou veľa ciest švajčiarskymi vlakmi a tak sa s vami v tomto blogu podelíme o to, či sú z našej skúsenosti švajčiarske vlaky také skvelé, čo je na nich teda výnimočné, ako sa čo najlepšie a, čo si budeme hovoriť, aj nalacnejšie prepravovať po tejto alpskej krajine.


Začnime prvou výnimočnou vecou. Švajčiarsko má najhustejšiu železničnú sieť na svete. Tento údaj je ale tak trochu zavádzajúci. Dôležité totiž je, koľko km z tratí sa reálne využíva a ako často po nich jazdia vlaky. Hneď za Švajčiarskom sa totiž v rebríčku hustoty železničnej siete umiestňuje Česko. No Švajčiarsko v prepočte na hlavu suverénne vedie v počte kilometrov, ktoré cestujúci prejdú vlakom. Oproti Česku viac ako dvojnásobne. (O slovenských železiciach vzhľadom na ich katastrofálny stav na tomto mieste radšej pomlčíme) Tomu zodpovedajú aj investície do železničnej siete - Švajčiarsko skončilo v roku 2022 za Luxemburskom na druhom mieste vo výdavkoch do železničnej infraštruktúry v prepočte na obyvateľa.



Vlak švajčiarsko
Lokomotíva so špeciálnym polepom z príležitosti 175. výročia SBB.

Stanice

Našu cestu po švajčiarskych železniciach začneme, neprekvapivo, na stanici. Veľké stanice vo Švajčiarsku sú bezbariérové, čisté a pomerne prehľadné. Nájdete tu okrem predaja cestovných lístkov a rôznych obchodov aj boxy na úschovu batožiny, kde si môžete za poplatok v závislosti od veľkosti batožiny bezpečne odložiť vaše veci. Ako novinku na niektorých staniciach ponúka SBB dopravu batožiny, ktorú si v cieľovej stanici môžete vyzdvihnúť za 2 dni. Takto si viete batožinu doručiť napríklad aj na letisko alebo na akúkoľvek adresu vo Švajčiarsku. Na stanici je tiež obvykle WIFI a na mnohých miestach i fontánka s vodou zdarma. Menšie a lokálne stanice samozrejme tieto vymoženosti postrádajú a občas nie sú ani bezbariérové. Nájdete v nich ale aspoň predajný automat na lístky a automat na (predražené) nápoje a junk food.

Švajčiarska presnosť sa prejavuje aj na nástupíšťiach, ktoré sú nielen očíslované, ale každé je obvykle ďalej rozdelené na sektory označené A - F. Podľa zobrazeného radenia vlaku sa tak viete postaviť na príslušnú časť nástupišťa. Na informačnej tabuli zistíte nielen to, kde sú radené vozne prvej a druhej triedy či miesto pre bicykle a kočíky, ale často aj to, v akom sektore sa aktuálne nachádzate a aká je obsadenosť jednotlivých vozňov. V našich krajinách, kde dopravca často nedodrží radenie vlaku a spoj pristaví 5 min pred odchodom to znie ako sci-fi.

Informačná tabuľa Švajčiarsko vlak meškanie
Meškanie na ranom spoji z Lausanne zobrazené na informačnej tabuli so švajčiarskou presnosťou na minúty.

Vlaková stanica Lausanne ruch
Ruch na stanici v Lausanne. Vlaky sú vo Švajčiarsku veľmi využívaným dopravným prostriedkom.

Dostupnosť (frekvencia spojov, bezbariérovosť, miestenky) Zatiaľ čo vlaky na trati Košice - Prešov premávanú cez týždeň v úctyhodnom hodinovom takte, medzi Lausanne a Ženevou je to každú polhodinu. Frekvencia spojov vo Švajčiarsku je vysoká a väčšinou nemusíte premýšľať, či a kedy sa z miesta A dostanete do miesta B (ak akurát nie ste v nejakej zapadnutej dedinke v horách). Ak aj do vašej destinácie nepremáva vlak, je pravdepodobné, že budete mať prípoj na tzv. "poštový autobus". Práve tieto žlté autobusy (nepliesť si so súkromným prepravcom v ČR) obsluhujú až štrtinu obcí vo Švajčiarsku. Lístky na autobus a mnohé iné spoje, vrátanie niektorých lanoviek, si môžete zakúpiť v mobilnej apikácii SBB, keďže sú súčasťou integrovanej dopravy.

Na rozdiel od našich, a to i nových, vlakov, sú tie švačiarske už zväčša bezbariérové. To, či je daný spoj bezbariérový, sa dozviete v aplikácii SBB, kde zároveň zistíte i radenie vlaku. Ak vlak nie je bezbariérový viete vopred požiadať o pristavenie plošiny k vlaku, aby ste sa tam dostali aj s invalidným vozíkom. Proste je vidieť, že Švajčiari sú v informovaní dobrý kus cesty pred nami, a to doslova. Zaujímavým aspektom cestovania na švajčiarskej železnici je rezervácia miesta vo vlaku. Narozdiel od nás tu prakticky nefunguje systém miesteniek. Výnimkou sú len voliteľné rezervácie do bistro vozňa a rezervácie pre skupiny. Môžete si ale samozrejme zakúpiť lístok do prvej triedy, ktorá je spravidla vo vlaku fyzicky (najčastejšie dverami) oddelená od druhej triedy. Cez prvú triedu tak nemusíte a ak na ňu nemáte lístok, tak ani nemôžete prechádzať pri nástupe a výstupe z vlaku. Prvá trieda ponúka o trochu väčší komfort a obvykle ňou cestuje menej ľudí, čo môže byť v exponovaných časoch výhoda. Je zároveň ale aj o poznanie drahšia ako druhá trieda a my sme ňou doteraz necestovali (pomer cena:výkon nám zatiaľ nestál za to). Ak však idete zo Slovenska, viete sa aj vo švajčiarskej prvej triede previesť lacnejšie (viac info nájdete v praktických radách na záver).

Keď hovoríme o miestenkach, nedá nám nespomenúť cestovanie s kočíkom. Z našej skúsenosti nie sú Švajčiari v tomto aspekte veľmi ohľaduplní. Nielen že sa vám neodstúpia, ak vystupujete s kočíkom, ale často obsadia aj miesta vyhradené na kočík či dokonca platené miesta pre bicykle. Pravidelne tiež výdavame cestujúcich, ktorí si na sedadlo vedľa seba spokojne položia svoj ruksak, a to i keď je spoj plný. Podobne to žiaľ vyzerá aj v mestskej hromadnej doprave (Julka po tretej prosbe o uvoľnenie miesta pri výstupe má chuť prejsť ľuďom s kočíkom cez nohy). Celkovo sme v elementárnej etikete cestovania na Slovensku a v ČR prekvapivo na vyššej úrovni ako vo Švajčiarsku, ak samozrejme nepočítame hlučnosť a výskyt pochybných elementov v našich vlakoch.



Najstrmšia zubačka Pilatus Pilatusbahn
Výhľady z medzistanice dráhy Pilatusbahn, najstrmšej zubačky na svete. Vďaka švajčiarskej precíznosti sme mali miesto na sedenie a nebola preplnená.



Zubačka Švajčiarsko Kleine Scheidegg Jungfraujoch vlak
Zubačka pri zastávke Kleine Scheidegg smerom na Jungfraujoch. Výhľady sme si v ten deň neužili :(



Kufre vlak Švajčiarsko
Jedno z naozaj mála miest vo vlaku vyhradených pre kočík (a patrične označených) obsadené batožinou cestujúcich.

Presnosť a prípoje

Švajčiarsko je notoricky známe svojou presnosťou a platí to aj o vlakoch. Spoje vo Švajčiarsku takmer nemeškajú a ak už, tak spravidla nabrali meškanie v zahraničí, prípadne nastala na trati nejaká nečakaná udalosť. Na informačných tabuliach sa uvádza meškanie už od 3 minút a áno, ľudia sa už začínajú obzerať, kde ten vlak je.

Mimochodom, na všetkých staniciach uvidíte hodiny značky Mondaine, ktoré sú ich súčasťou už od roku 1944. Majú výraznú sekundovú ručičku, ktorá predtým ako odbije novú minútu spraví malú pauzu a až potom minútová ručička poskočí o kúsok ďalej. To, čo bolo pôvodne technickým obmedzením sa dnes stalo ikonickou súčasťou a hodinky s dizajnom ako na švajčiarskych staniciach si viete kúpiť aj domov či ich nosiť na ruke.

Počas vašej cesty sa nebudete musieť obávať ani o prípoje. Po prvé sú obvykle spoje tak frekventované, že na prípoj pravdepodobne nebudete čakať dlho. A po druhé ich oznamujú ešte počas cesty vo vlaku, vrátane nástupišťa, z ktorého daný spoj odchádza, a to buď prostredníctvom hlásenia alebo na informačnej obrazovke. Na informačnej obrazovke často nájdete aj informácie o prípojných autobusoch a MHD.

Informácie o nástupištiach si viete dopredu pozrieť aj v SBB aplikácii a tiež tam na mapke vidíte ako sa dostanete z jedného nástupišťa na druhé alebo na autobus.


Informačná tabuľa vlak Švajčiarsko obsadenosť
Tabuľa na nástupišti s informáciou o radení vlaku, obsadeností jednotlivých vagónov i Vašou aktuálnou polohou (v tomto prípade sektor E). V česko-slovenskom prostredí zatiaľ sci-fi.


Rýchlosť

Keďže maximálna povolená rýchlosť na švajčiarskej diaľnici je 120 km/h, asi neprekvapí, že vlak na hlavnom koridore na dlhšie trate konkuruje svojou rýchlosťou autu. Situácia sa mení na lokálnych trasách, kde jazdia pomalšie jednotky, ale to bude podobné všade vo svete. Pri kúpe lístka cez aplikáciu SBB sa okrem iného môžete dozvedieť, či váš vlak má naklápaciu skriňu (a la Pendolino). To naklápanie je potom pri vyšších rýchlostiach v zákrutách výrazné a Peťovi už raz bolo v kombinácii s ťažším jedlom z toho zle.

Treba tiež dodať, že aj keď vlaky vo Švajčiarsku nie sú super vysokorýchlostné (len niektoré dosahujú rýchlosť 200 km/h), komfort cestovania je kompenzovaný frekvenciou spojov a kvalitou služieb.



Zubačka spoločnosti tpc v meste Aigle
Zubačka spoločnosti tpc v meste Aigle.

Čistota a nízka hlučnosť

Snáď nikdy sme vo Švajčiarsku nevideli špinavé vlaky. A to ani zvonka. I staršie súpravy sú zjavne pravidelné čistené a nenájdete na nich ani grafity. Vlaky sú navyše subjektívne tichšie ako v ČR a na Slovensku.

Ako sme už naznačili vyššie, aj vo vozňoch je prekvapivo ticho. Nepísané pravidlo hovorí, že by ste sa počas jazdy mali vyhýbať hlasným rozhovorom. Iné je to samozrejme na frekventovaných turistických trasách.


Detský kútik

Keď hovoríme o hluku, akosi sme si spomenuli na detský kútik vo vlakoch. Vyskytuje sa len v niektorých spojoch (čo si môžete, samozrejme, overiť v apke), ale ak máte deti, stojí za to. Jedná sa o vozeň s vrchným poschodím prispôsobeným na šantenie detí, kde okrem iného nájdu napr. šmýkalku a preliezačku, takže sa môže stať, že niektorým členom posádky sa z vlaku nebude chcieť v cieľovej stanici vystupovať.


Detský vozeň SBB Švajčiarsko
Interiér jednej z dvoch variant detského vozňa, na ktoré sme zatiaľ natrafili.

Detský vozeň SBB Švajčiarsko
Detské vozne sú obvykle plné hrajúcich sa detí, ak sa akurát nejedná o skorý ranný spoj, ako to bolo v tomto prípade.


Internet

Ako sme už spomenuli, na väčších staniciach je dostupné WIFI. Vo vlakoch je dostupný internet len na niektorých spojoch, aj to musíte mať v mobile nainštalovanú špeciálnu aplikáciu od SBB (nie bežnú SBB apku). Problém je, že táto funguje len so SIM kartou od švajčiarskeho operátora. Inými slovami je pre turistu pripojiť sa na internet vo švajčiarskych vlakoch celkom výzva. V tomto sú napr. české aj slovenské vlaky, a to i na lokálnych tratiach, o kus vpredu. Možno to odráža aj akúsi švajčiarsku svojbytnosť a nezávislosť, ktorá nesleduje vždy svetové trendy. Aj v tomto tkvie paradox tejto krajiny pod Alpami, ktorá každý rok prichádza s novými vynálezmi a objavmi svetového významu, na druhej strane si chráni svoje, a to aj za cenu menšej funkčnosti či praktickosti.



GoldenPass Expres interiér Montreux
Interiér 2. triedy novej súpravy GoldenPass expresu na našej ceste z Montreux do Gstaad.

Toalety

Tu nie je veľmi čo dodať. Záchody vo vlakoch sme stále našli funčné a čisté, podobne ako vlaky samotné. Len pozor, v zubačkách či na kratších lokálnych tratiach toalety vo vlaku spravidla nie sú, treba na to myslieť pred jazdou. Na väčších staniciach sú obvykle za poplatok, v menších sme videli i záchody zdarma. A v bezbariérových vlakoch sú i toalety bezbariérové.


Kočík v zubačke Švajčiarsko
Náš kočík s cestujúcim v zubačke.

Cena

A nakoniec pre našinca to najdôležitejšie - cena. Takmer polovicu nákladov na prevádzku železnice platí štát, kantóny a jednotlivé mestá a obce. Napriek tomu sú Švajčiarske železnice stále veľmi drahé. Cesta bežným spojom vás výjde približne na 50 centov za minútu. Aj preto si Švajčiari a ľudia so švajčiarskou adresou kupujú ročnú Half fare kartu, teda lístok, za ktorý môžete jazdiť za polovičnú sumu. Stojí len 185 CHF (pri opakovaných nákupoch 170 CHF) ročne a vyplatí sa už po niekoľkých cestách. Turisti majú zasa na výber niekoľko "pasov" či už od SBB, alebo európsky Interrail pass. Ale nepočítajte s tým, že to bude lacné. Výhodou Half fare je, že zľava platí aj na mestskú hromadnú dopravu a vybrané zubačky či lanovky, pri Swiss pass máte potom vstup do mnohých múzeií zdarma. A naopak iné lanovky a zubačky sa platia vždy zvlásť. Odporúčame si preto dopredu naštudovať, kde platia aké zľavy, pomôže vám to aj pri plánovaní výletu.

Jednou z možností ako ušetriť je aj kúpiť si lístok nejaký čas vopred cez internet. Ak už viete, ktorým spojom budete cestovať, môžete využiť zľavnený tzv. Supersaver lístok. Tento je viazaný na konkrétny spoj a ponúka v závislosti od času kedy ho kupujete až 50% zľavu. V aplikácii SBB si zároveň vďaka integrovanému systému viete kúpiť lístok až na konkrétnu zastávku MHD vo vašej cieľovej destinácii, poprípade denný lístok na MHD vo švajčiarskych mestách, ktorý sa oplatí väčšinou už pri 3 cestách v daný deň. Pri kontrole cestovných dokladov vo vlaku sa potom nezabudnite preukázať dokladom totožnosti.

Ďalšou možnosťou ako ušetriť, hlavne pri dlhších trasách je denný lístok, ktorý si musíte zakúpiť vopred na stránkach SBB, prípadne ich občas ponúkajú niektoré obchody. S týmto lístkom môžete po označení cestovať celý deň za cenu okolo 50CHF (viac info nižšie).

Posledný tip je, že ak sa ubytujete v hoteli v niektorých mestách vo Švajčiarsku v cene ubytovania máte aj lístky na hromadnú dopravu v danom meste.


Tipy a rady na záver


Cieľom tohoto blogu bolo podeliť sa o osobné skúsenosti z cestovania vlakom vo Švajčiarsku. Pre ďalšie technické ale aj praktické informácie ohľadom švajčiarskej železnice a cestovania vlakmi ponúkame niekoľko odkazov nižšie. A budeme radi, ak nejaké pridáte dole do komentárov aj vy, prípadne sa s nami podelíte so svojou skúsenosťou.


  • Interrail pass na cestovanie vlakom po Európe, vrátane Švajčiarska, si môžete zaúpiť tu

  • V závislosti od aktuálnej dostupnosti sa na cestovanie vlakom po Švajčiarsku veľmi oplatí Saver Day Pass, ktorý pre turistov môžete získať od 52 CHF. Platí len na verejnú dopravu v rámci GA cestovnej zóny, ktorá ale zahŕňa aj MHD v mestách, autobusy, niektoré zubačky, či dokonca niektoré lanovky. Kam všade sa týmto lístkom dostane nájdete tu

  • Ak plánujete viacdenné cestovanie po Švajčiarsku s návštevou múzeií či iných atrakcií, vrátane lanoviek, oplatí sa uvažovať nad kúpou Swiss Travel Pass, ktorý všetko toto zahŕňa v cene jedného lístka

  • Info o internete na staniciach SBB, príp., ak máte švajčiarskeho mobilného operátora, tak aj vo vlaku nájdete na tomto odkaze

  • Ak cestujete zo Slovenska, lístok si viete kúpiť omnoho výhodnejšie (v porovnaní so Švajčiarskom), ak ho kupujete na slovenskej stanici alebo (ak na to máte dostatok času a nervov) cez stránku ZSSK. Raz denne jazdí priamy spoj medzi Bratislavou a Zürichom (2. trieda od 39€). Lístok si však viete kúpiť aj do iného švajčiarskeho mesta a bude to lacnejšie ako keby ste ho kupovali následne cez SBB. To platí aj pre prvú triedu. Do vlaku BA-ZH odporúčame kúpiť aj miestenku aj keď nie je povinná. Posledný tip k nákupu cez ZSSK je, že ak si najprv (založíte a) dobijete kreditné konto, automaticky získate o 5% kreditu naviac na ďalšie cesty vlakmi po Slovensku (viac info tu), čo sa pri cene spiatočného lístka celkom oplatí. Lístok kúpený cez internet je viazaný na meno a tak ho neviete dať niekomu inému (to neplatí o lístku kupovanom na stanici) a zároveň ho neviete vrátiť.

  • Menu a informácie o reštauračných a bistro vozňoch, ktoré sme zatiaľ nevyskúšali, si môžete overiť tu

  • Tipy na švajčiarske panoramatické vlaky a ďalšie praktické informácie o švajčiarskej železnici nájdete napr. tu


0 comments

Recent Posts

See All

Ak chcete info o nových článkoch na blogu, tak nám tu nechajte svoj e-mail:

Ak Vám do 15 min nepríde mail (ani do SPAMu),

dajte nám vedieť. :)

  • Instagram
bottom of page