top of page
Search
  • Writer's picturePeťo a Júlia

Lietanie s dieťaťom do 2 rokov

Updated: Apr 18


Pred narodením Miška sme o téme lietania s bábätkom/dieťaťom vedeli asi toľko, že sú to tí malí ľudia na palube lietadla, ktorí tam niekedy bezdôvodne plačú alebo ak na to už majú silu, kopú do sedačiek.

Keďže chceme cestovať za rodinou a priateľmi, tak sme s Miškom absolvovali už dosť veľa letov. Tak ako v mnohých iných veciach, aj v tomto nás príchod malého človeka do našej domácnosti dovzdelal a my vás pozývame spolu s nami objaviť tento nový vesmír cestovania, konkrétne lietania, s takzvaným infantom.

A akýmkoľvek tipom z vašej skúsenosti sa potešíme v komentároch či správach. :)

Dieťa v dopravnom múzeu Luzern
Mladý pilot vrtuľového lietadla v luzernskom dopravnom múzeu.

Otázka číslo 1 - Ako kúpiť letenky?

Pre cestovateľov (aj bez detí) pridáme na koniec článku aj tipy ako hľadáme letenky či koho v tejto téme odporúčame sledovať.

Tu sa pokúsime zhrnúť zmeny, ktoré prídu pri kúpe letenky pre dieťa do 2 rokov. Prvú zmenu, ktorú si totižto pri kúpe letenky môžete všimnúť je, že letecké spoločnosti rozlišujú 3 typy cestujúcich: dospelých (=adults, nad 12 rokov), deti (=children, 2-12 rokov) a malé deti / dojčatá (=infants, do 2 rokov). V texte budeme teda ďalej na rozlíšenie pre jednoduchosť používať 2 pojmy - deti (2-12) a infanti (0-2).

Rozdiel medzi dieťatom a infantom je v tom, že dieťa má vlastné sedadlo (tak ako dospelý), zatiaľ čo infant sedí na kolenách dospelého s ktorým cestuje. Pripúta sa špeciálnym pásom, ktorý sa pripojí na pás dospelého. Ten dostanete po nástupe o lietadla a jeho použitie vám vysvetlia. Čo sa týka ceny, pri infantoch platíte len letiskové poplatky, ktorých cena je približne 10% z ceny letenky dospelého. Za dieťa sa platí približne 80% z ceny letenky za dospelého. (Cenu ale berte s rezervou, lebo je veľa vecí, ktoré ju ovplyvňujú. U niektorých nízkonákladoviek môže byť cena za infanta aj polovica z ceny letenky za dospelého - napríklad u easyjet-u sme to tak bežne videli a zase niekedy u swiss sme za infanta zaplatili aj menej ako 10€ za spiatočnú letenku.)

Z bezpečnostných dôvodov pre deti a infantov nemôžete rezervovať sedadlá pri únikových východoch ani v radách pred/za nimi. Zároveň by v jednom rade (u väčšiny spoločností) nemali byť viac ako 2 deti na kolenách kvôli dostatku kyslíkových masiek.

Ak nechcete mať malé dieťa stále na sedadle so sebou je možné zakúpiť mu vlastné miesto, ale vtedy to väčšinou funguje tak, že kupujete detský lístok, čo znamená vyššiu cenu a následne hlásite cez infolinku, že je to dieťa pod 2 roky (kvôli bezpečnostným opatreniam a príprave špeciálneho pásu). Stále však platí, že pri vzlete, pristávaní a keď svieti znak bezpečnostného pásu musíte mať dieťa na kolenách.

No a ak by ste kupovali spiatočnú letenku a dieťa dovŕši 2 roky pred cestou späť? V tom prípade musí mať detskú letenku na obe cesty, teda bude vo výsledku drahšia (výnimkou je British airways, kde to síce musí byť označené, ale cena je stále ako u infanta). U nízkonákladoviek si vždy kupujete 2 samostatné letenky, takže tam je to bezpredmetné.

No a posledná rada bude asi: snažiť sa pri výbere času letu myslieť aj na malého tvora a jeho režim, ak je to teda možné.

Otázka číslo 2 - Čo si môžem so sebou vziať a ako prebieha kontrola?

Či už cestujete s odbavenou batožinou alebo len "naľahko", okrem letenky budú vždy u vášho dieťaťa kontrolovať aj doklad totožnosti. Dieťa musí mať platný cestovný pas alebo občiansky preukaz, prípadne jednorázový doklad na vycestovanie vydaný slovenskou ambasádou v zahraničí (o tom sme viac písali tu na konci článku).

Čo sa týka batožiny a vecí pre dieťa, môže sa to líšiť v závislosti od spoločnosti s ktorou letíte, ale vo všeobecnosti platí, že infant nemá nárok na batožinu, prípadne maximálne na prebaľovaciu tašku. S infantom si však môžete vziať so sebou do príručnej batožiny aj tekutiny s objemom vyšším ako 100 ml, ktoré podrobia kontrole. Kontrola prebieha klasicky, vyberáte tekutiny, elektroniku a pod.

Nám pomohlo venovať viac času baleniu príručnej batožiny, aby sme boli potom vo väčšej pohode na letisku. Je dobré si dať si už pred cestou veci, ktoré budete musieť pri kontrole vyberať z vaku/kufra bokom, aby ste ich vedeli jednoducho vybrať a aj dať naspäť, teda tekutiny, lieky a podobne. Skenerom väčšinou prechádza aj kočík, ktorý podľa inštrukcií personálu väčšinou rozložíte a dáte na pás (my sme z nášho museli dať dole kolesá, aby sa vošiel). Na mnohých letiskách vás na bezpečnostnú kontrolu pustia s deťaťom prednostne, ale nedá sa na to spoliehať. S infantom môžete cez skener prechádzať na rukách (ale nemôže byť v nosiči).

Ak si chcete overiť koľko batožiny so sebou môžete vziať, najjednoduchšie je zadať do vyhľadávača názov spoločnosti a infant.

Otázka číslo 3 - Čo s časom na letisku?

Mnohé letiská ponúkajú detské kútiky. A niektoré z nich sú naozaj skvelé. Na letisku sú tiež často prebaľovacie kúty či celé miestnosti. My sme boli očarení npríklad tými v Zurichu či Viedni, ale aj tým ako dobre je nastavené napríklad letisko v Budapešti pre cestovanie s deťmi.

Zurich letisko detský kútik
Zurich. Nájdete tu rôzne druhy hračiek pre malých aj väčších, stoličky na jedenie, prebaľovacie podložky, umývadlá, toalety, tmavá miestnosť na spanie či dojčenie s postieľkou aj gaučom, mikrovlnky a veľa ďalšieho.
Viedeň letisko detský kútik
Viedeň. Nájdete tu skvelé ihrisko pre malých aj väčších. Na letisku sú tiež prebaľovacie a miestnosti, kde si môžu deti oddýchnuť. No a tiež si tu viete požičať kočík.

Otázka číslo 4 - Je ten let naozaj taký strašný?

Odkedy cestujeme s malým, tak minimálne jeden z nás väčšinou nemá šancu sledovať výhľady z lietadla a zároveň sme prešli z módu: ach, tam plače nejaké dieťa do módu: chudák rodičia, vieme im nejak pomôcť? Taktiež musíme premyslieť dopredu omnoho viac vecí ako keď sme išli sami. Ale strašné to jednoznačne nie je. Väčšina letov prebiehala tak, že si naše dieťa pomaly ani nevšimlo, že je v lietadle. Teda až na to, že muselo byť počas vzletu a pristátia pripútané. Keď bol úplne malý, skvele nám fungoval nosič v ktorom často počas letu zaspal alebo sme sa išli prejsť po lietadle. Len malá vsuvka, aj keď je dieťa v nosiči, musíte ho pripútať (a asi raz sa nám stalo, že musel ísť pri vzlete a pristávaní z nosiča von). Čím je starší, pohyblivejší a zvedavejší, tým viac chce objavovať lietadlo a pozorovať prácu letušiek a stevardov, ale aj to sa dá zvládnuť. No a hlavným pomocníkom nám je vždy pripravené jedlo, snacky a voda. Plus pribalíme nejaké hračky a knižku podľa dĺžky letu.

Raz sa nám stalo, že bol nachladený, bolo už neskoro večer a let meškal. Vtedy preplakal celý vzlet a pristátie a nepomohlo naozaj nič. Spätne sme si uvedomili, že mal upchatý nos a pravdepodobne ho to pri zmenách tlaku muselo dosť bolieť. Takže ponaučenie je, necestovať s nachladeným dieťaťom alebo mu minimálne poriadne uvoľniť dutiny pred cestou. A druhé ponaučenie, let netrvá večne ani ten plač.

Keďže aj personál v lietadle chce, aby let prebehol čo najpohodovejšie, sú k deťom väčšinou veľmi ústretoví. U niektorých spoločností dostanú malí cestujúci aj pri kratších letoch malú hračku či omaľovánku, prípadne si pre dieťa môžete vypýtať vodu (aj ohriatu napr. na rozpustenie umelého mlieka).

No a pri pristávaní a vzlete sa odporúča aby bolo dieťa kojené, prípadne pilo niečo z fľašky a tým si vyrovnávalo tlak v ušiach.

Otázka číslo 5 - Kde nájdem kočík?

Pri cestovaní s košíkom alebo autosedačkou, ktoré necháte odbaviť, sa nemusíte báť, ak ich nenájdete na páse s odbavenou batožinou. Väčšinou sú na špeciálnom páse alebo pri okienku s nadrozmernou batožinou.

A ešte malý tip ku kočíkom. Ak cestujete s prestupom, pri okienku na odbavenie batožiny môžete poprosiť aj o špeciálny štítok na kočík (delivery at aircraft) vďaka ktorému vám kočík vyložia priamo ku lietadlu pri výstupe a tak ho môžete využiť aj na prestupnom letisku a opäť odovzdať pri lietadle.

Samozrejme, najmä pri starších deťoch môžete využiť aj kočík, ktorý sa dá poskladať na veľkosť príručnej batožiny a môžete si ho tak vziať so sebou na palubu lietadla.


Praktické tipy na záver:

Na hľadanie leteniek odporúčame napríklad vyhľadávač kiwi, ale následne si kúpiť letenky priamo od aeroliniek na ich stránkach.

Ak hľadáte lacné letenky (hlavne po Európe), rozmýšľate kde by ste vyrazili a neviete dátum či destináciu, šikovné možnosti na vyhľadávanie ponúka azair.

No a ďalšouu možnosťou je hľadať letenky priamo cez google, viete si tam odsledovať aj to či sú ceny vyššie alebo nižšie ako zvyčajne.

Ak chcete dostávať informácie o aktuálnych tipoch na lacné letenky či chybové ceny, to ponúka zadarmo napríklad Secret Flying, zo slovenských stránok napríklad Letenky za babku či české cestuj levne a tiež FB alebo IG Tour de svet.

Na cestovateľské tipy a rady pri kúpe leteniek sa oplatí sledovať napríklad blog či sociálne siete travelhacker, napríklad TU nájdete vo videu praktické tipy ako hľadať letenky.

No a ak si chcete niečo o cestovaní vypočuť vo forme podcastov, tak napríklad tour de svet a výletnici. A ak ste fanúšik letectva, tak vás môže zaujať aj flyRosta.


Tých tipov a stránok je omnoho viac a tak budeme radi, ak nám aj vy nejaké napíšete. :)


0 comments

Recent Posts

See All

Ak chcete info o nových článkoch na blogu, tak nám tu nechajte svoj e-mail:

Ak Vám do 15 min nepríde mail (ani do SPAMu),

dajte nám vedieť. :)

  • Instagram
bottom of page