top of page
Search
  • Writer's picturePeťo a Júlia

Naše potulky Alpami

Updated: Apr 18



V predošlých blogoch sme písali o rôznych vybavovačkách a útrapách vo Švajčiarsku. Ale Švajčiarsko nie je len o tom. A my by sme určite nechceli, aby to zatienilo to krásne, čo tu môžeme zažiť. Napriek tomu, že prvé týždne boli naozaj náročné, ako psychohygienu sme mali naše výlety po okolí. A Lausanne s jeho okolím je na to, aby sme vypli, skvelé. Podelíme sa s vami len o vlastnú skúsenosť, nasledujúce riadky preto netreba brať ako vyčerpávajúci zoznam turistických destinácií, ale skôr ako naše tipy kam na výlet v kantóne Vaud a blízkom okolí.


Alpy, hory, lúky s (nielen fialovými) kravami, jazerá, vinice, horské chaty aj mestá so svojou architektúrou, to všetko je tu nádherné. Z Lausanne nemusíte ísť ani veľmi ďaleko a ocitnete sa v krásnych viniciach, Alpách či v Jure.

Na začiatok by sme však chceli povedať, že ak plánujte ísť (len) na dovolenku, zvážte či ísť do Švajčiarska. Mnohé z týchto krás nájdete aj inde a bude vás to stáť asi polovicu z toho, čo zaplatíte vo Švajčiarsku. Veľkou položkou v rozpočte je už len presun vlakom z letiska do vysnívanej destinácie (viď zmienku o cene vlakov v našom prvom blogu). Ak sa ale plánujete vo Švajčiarsku na dlhší čas zdržať, je to vaša vysnívaná destinácia či tu máte známych, prinášame niekoľko tipov na pekné výlety aj mimo tých najznámejších turistických destinácií, lebo Švajčiarsko nie je len Matterhorn. ;)


Les Diablerets
Jarné alpské lúky nad horskou dedinkou Les Diablerets.

Alpy


Prvou destináciou, ktorú si väčšina z nás spojí so Švajčiarskom, sú Alpy. To, čo nás okrem čaroskrásnej prírody a scenérií na našich potulkách fascinovalo najviac boli hlavne dve veci. Prvá je hustota zaľudnenia. Ak hovoríme o letnej turistike, z našej skúsenosti v časti Álp v našom okolí skoro nestretávame ľudí. Je to zrejme dané rozlohou a teda aj množstvom rôznych destinácií, ktoré sa turistom vo Švajčiarsku ponúkajú. Na miestach, kde by sme v Tatrách natrafili na mraky ľudí, sme boli v Alpách sami. Bola to príjemná zmena. Druhá zaujímavá vec je, že aj keď nie celé územie Álp je chránené ako národný park či inak, nie je necitlivo zastavané hotelmi, chatami a zjazdovkami, ale je skvelo dostupné. Švajčiari totiž dbajú na určitú rovnováhu medzi zastavaným územím a prírodou a preto aj v malebných dolinách je menej chát, ako by sme to z našej slovenskej skúsenosti očakávali.


Alpy sme pri našich výletoch objavovali vlakom a vyberali sme si väčšinou nie príliš náročné trasy, ale možností prispôsobiť si ich je neúrekom. Je obdivuhodné, že Švajčiari dokázali okrem hustej siete železníc s výborným spojením a naväzujúcimi prestupmi postaviť aj zubačky vedúce s trochou preháňania na každý druhý kopec. Len v kantóne Vaud ich pri letmom počítaní vieme narátať pol tucet a k tomu dve horské (neozubené) železnice. Nečudo, že stará aj nová zubačka na Štrbské Pleso je švajčiarskej výroby.

Pri zakúpení ročného polovičného cestovného na železnice nie je lokálny výlet finančne nič strašné a z času na čas sa objavia aj rôzne akciové ponuky. Napríklad v lete boli v ponuke akciové lístky na cestovanie po celom kantóne Vaud počas štyroch po sebe nasledujúcich víkendov za 19 frankov (resp. 38 CHF bez zľavy).


Switzerland Alps
Švajčiarske Alpy

Okrem vlakov a zubačiek samozrejme na horách premávajú aj sedačkové a kabínkové lanovky, i keď z našej skúsenosti prevažne v júli a auguste, a potom až v zime.

Ak sa už dostanete pod či na nejaký ten kopec či nebodaj štít, okrem všadeprítomných kráv pravdepodobne časom natrafíte aj na nejaké to občerstvenie v horskej chate. Nám v Alpách v jedálnom lístku chát celkom chýbala klasická slovenská kapustnica, teda aj polievky celkovo, keďže v západnej Európe zjavne nie sú bežné, namiesto nich tu však nájdete tradičné švajčiarske fondue alebo raclette.


A teraz už poďme na jednotlivé lokality. :)


Rochers de Naye (2042 m.n.m.)

Rochers de Naye bol prvý švajčiarsky alpský vrch, ktorý sme navštívili. Prvý krát sme tam boli v zime a potom zase v lete. Pracovne by sme ho nazvali švajčiarsky Chopok. Asi 50 m pod vrchol vás od Ženevského jazera vyvezie zubačka, ktorá premáva aj v zime. Rochers de Naye je vyhľadávanou lokalitou na lyžovanie a lyžiarske školy zvknú mať zaradený aj valstný (detský) vagón zubačky. Keďže sme tam nešli lyžovať, prechádzku v zime sme si až tak neužili, ale výhľady po ceste aj na mieste boli skvelé a zo stanice zubačky sme si vyskúšali cestu tunelom cez skalu na druhú stranu, kde je reštaurácia (v tom čase bola síce zatvorená, ale panoramatický výhľad bol stále v ponuke).

Na jar a v lete si môžete užiť nádhernú prírodu, pri troche šťastia aj svište. A z vrcholu môžete naplánovať rôzne turistické trasy.

Rochers de Naye
Lyžovanie na Rochers de Naye
ľad okno ice window
Ľadové kresby na oknách reštaurácie na druhej strane tunela
Rochers de Naye
Kvety horca na hrebeni Rochers de Naye
Dent de Jaman (pod Rochers de Naye) do Haut-de-Caux
Prechádzka zo sedla pod Dent de Jaman (pod Rochers de Naye) do Haut-de-Caux

Leysin a Berneuse (2045 m.n.m.)

Na ďalší výlet sme sa z Lausanne vlakom a zubačkou presunuli do obce Leysin. Odtiaľ sme vyrazili smerom k lanovke, tá nás vyviezla na vrchol Berneuse s reštauráciou Kuklos, ktorá je známa tým, že sa postupne otáča okolo svojej osi. Okrem nej je tam aj panoramatický mostík s výhľadom na údolie s riekou Rhona ústiacou do Ženevského jazera a drevená lavička s výhľadom na švajčiarske aj francúzske Alpy.

Cestou z vrcholu je opäť viacero rôznych trás, my sme sa prešli okolo jazera, malých domčekov (mazoty), o pár metrov ďalej sme si dali malé občerstvenie v Refuge de Mayen. Potom sme pokračovali v ceste a obdivovali krásnu jarno-letnú prírodu, alpské kravy a užívali si spoločný čas. Cestou dole sme stretli aj slovenský pár s ktorým sme si príjemne pokecali. Okrem peších túr ponúka okolie aj ferraty a tiež trasy pre horské bicykle. A keď sme pri tých bicykloch, v deň keď sme boli na Berneuse, končila v Lausanne etapa Tour de France. Keďže obchody boli otvorené len do šiestej a Lidl bol blízko mosta cez ktorý išli cyklisti, tak sme za pol hodinu stihli prísť zo stanice na most, pozrieť sa na Tour de France a rýchlo utekať na nákup do Lidlu. :D

Berneuse Leysin
Vrchol Berneuse s výhľadom na Alpy. V pozadí masív Haute Cime (3257 m n. m.)
Kuklos Leysin Berneuse
Reštaurácia Kuklos
Kuklos Leysin Berneuse
Lavička pred reštauráciou. Vpravo vrcholy Tour d'Aï (2331 m n. m.) a Tour de Mayen (2326 m n. m.), ktoré tvoria jedny z dominánt pri pohľade od Ženevského jazera. .
Leysin Berneuse
Koľko dobrých ľudí sa zmestí na tento mostík?
Refuge de Mayen Berneuse Leysin
Občerstvenie s ponukou domácich produktov z vlastnej farmy, syrov, koláčikov a mnohého ďalšieho
Les 3 tours Leysin
Trasa pre horské bicykle pomedzi kravské pasienky. Vľavo v pozadí masív Diablerets s vrcholom (3210 m n. m.) vpravo.
Leysin
Panoramatické výhľady cestou do Leysinu. Vrchole Berneuse vpravo hore.
Leysin Grande Eaux
Horské stredisko Leysin ležiace nad roklinou rieky Grande Eaux (Veľká voda).
Švajčiarska vlajka z kvetov
Aj kvetinová výzdoba môže byť pekná a účelná zároveň. (Leysin)
8. etapa Tour de France na Pont Chauderon
8. etapa Tour de France na Pont Chauderon

Les Diablerets (1200 m.n.m.)

Do dediny Les Diablerets v údolí alpských končiarov vás z údolia Rhony meniaciou sa alpskou krajinou privezie samozrejme zubačka.

Les Diablerets je v lete východiskom rôznych turistických trás. Asi najznámejším cieľom je ľadovec Glacier 3000, kde sa dá dostať lanovkou z Col du Pillon, kam vás vyvezie autobus. Keďže my sme lanovku kvôli rýchlemu prevýšeniu využiť nemohli, vydali sme sa na trasu vedúcu k Lac Retaud a odtiaľ späť do Les Diablerets.

Z Les Diablerets vedú rôzne trasy či už k vodopádom, cez malebnú prírodu a do krásnych dediniek. V zime je zase obľúbeným lyžiarskym stediskom.

Les Diablerets
Les Diablerets
Pri bližšom pohľade vyniknú typicky alpské domy a chaty.
Lac Retaud
Lac Retaud
Alpská chata s obchodom Denner
Typická alpská architektúra (s jedným so švajčiarskych obchodov s potravinami).

Col de Bretaye (1805 m n. m.)

Na Col de Bretaye sme sa (prekvapivo) doviezli zubačkou, odtiaľ sme sa pomaly presúvali do malebnej osady Vers-l'Eglise. Pomaly presúvali znamená, že pri stanici zubačky bol ešte nejaký sneh, ale už sa roztápal. Na začiatku sme tak už obdivovali jarné lúky plné šafránu, o pár metrov ďalej sme sa poučili, že turistické značenie bude asi spoľahlivejšie ako mapy.cz, ktoré nás posielali strmo dole k oploteniu. Keď sme sa vrátili na trasu, už sme síce nešli strmo dole k oploteniu, ale namiesto toho cesta išla cez blato a sneh, do ktorého sa nám podarilo zapadnúť po kolená. Cestu sme však nakoniec úspešne zvládli, naďalej ju odporúčame, lebo príroda a výhľady boli jednoducho nádherné, veď posúďte sami. :)

Lac des Chavonnes
Polozamrznuté jazero Lac des Chavonnes (1690 m n. m.) skoro na jar.
Vers-l'Eglise
Nižšie v doline popri vlakovej trati natrafíte na malebnú osadu s názvom Vers-l'Eglise s (od 16. storočia) protestatntským kostolom.
Lúka plná orchideí
Na jar a v lete sú lúky v alpách aj vďaka pravidelnej pastve plné orchideí...
kvety na lúke
... a iných kvietkov :)
Kravy na pastvinách vo Švajčiarsku
Iné ako švajčiarske mlieko a maslo snáď vo Švajčiarsku nezoženiete, kravy sú v Alpách aj v meste, proste všade.

Samozrejme, kantón Vaud toho ponúka oveľa viac než turistiku či lyžovanie. Hrady, múzeá a iné atrakcie v Lausanne a okolí ešte len čakajú na objavenie. V jednom z nasledujúcich dielov sa pozrieme práve na ochutnávku z toho, čo ponúka okolie Ženevského jazera a vyberieme sa do Jury.


A na záver ako vždy zopár praktických rád a tipov:

  • Ak ste v Švajčiarsku dlhšie, odporúčame zakúpenie half fare travel karty od SBB/CFF/FFS. Cena za zľavový kupón sa vám vráti už po niekoľkých jazdách a lacnejšie sú aj lístky na MHD v mestách. Ak idete do Švajčiarska len na kratší čas, pozrite sa na stránky železnice - často majú v ponuke day travel pass či iné na šavjčiarske pomery výhodné lístky. Cez stránku železníc si viete kúpiť lístok i na naväzujúce autobusy a MHD.

  • Na miestnom úrade (commune/Gemeinde) majú v ponuke na každý deň obmedzený počet lístkov (cartes journalières) s ktorými môžete cestovať celý deň hromadnou dopravou po Śvajčiarsku za skvelú cenu (napríklad v našej miestnej časti je to 45 CHF).

  • Nezabudnite tiež, že na wifi vo vlaku si potrebujete nainštalovať špeciálnu apku od SBB/CFF/FFS a že mobilné dáta sú mimo EÚ veľmi drahé.

  • Stiahnite si offline lokálne turistické mapy. I keď mapy.cz či anglická verzia Windymap je naozaj úžasná aplikácia, z našej skúsenosti nepokrýva všetky turistické trasy v Alpách a minimálne v jednom prípade sme sa snažili dostať na nejestvujúci turistický chodník.

  • Pri plánovaní výletu cez víkend nezabúdajte, že obchody sa vo Švajčiarsku zatvárajú v sobotu najčastejšie mezi 17 a 18 hodinou a v nedeľu sú zatvorené úplne. Otvorené bývajú večierky na väčších železničných staniciach a čerpacích pumpách.

2 comments

Recent Posts

See All

Ak chcete info o nových článkoch na blogu, tak nám tu nechajte svoj e-mail:

Ak Vám do 15 min nepríde mail (ani do SPAMu),

dajte nám vedieť. :)

  • Instagram
bottom of page